Studieondersteuning Studentenpsychologen | |
Algemene Studievaardigheden | |
Studiemethoden | |
---|---|
Gebruik een studiemethodeTijdens het grondig bestuderen doe je meer dan lezen alleen: je denkt over de stof na, je maakt aantekeningen, je onderstreept in de tekst, maakt een uittreksel, een samenvatting, een schema e.d. Dergelijke studiemethoden hebben met elkaar gemeen, dat ze ervoor zorgen dat je je beter kunt concentreren, meer bij de stof betrokken bent en het gelezene beter kunt onthouden.Hieronder staan voorbeelden van allerlei studiemethoden. Veel studenten hebben wel een voorkeur voor een bepaalde studiemethode. De gewoonten zijn per persoon verschillend. We maken onderscheid tussen verschil- lende studiemethoden: onderstrepen, aantekeningen maken, een uittreksel, samenvatting en een schema maken. Omdat over elk van deze methoden meer te zeggen valt, bespre- ken we ze apart.
Daarmee willen we overigens niet zeggen dat je je tot
een bepaalde methode moet beperken. Integendeel, wie
flexibel studeert, zal zijn studiemethoden aanpassen,
als tijdens het studeren blijkt dat dat nodig is.
OnderstreepZoals al eerder benadrukt: bij het grondig bestuderen is het noodzakelijk op een of andere wijze structuur aan te brengen in de stof. Een manier om dit te doen is onderstrepen. Wanneer je gericht onderstreept ben je aktief aan het studeren: het kan een snelle en goede manier zijn om structuur aan te brengen. Ook kun je op grond van je onderstrepingen een uittreksel maken. Door goed te onderstrepen krijg Je overzicht, kun je hoofd- en bijzaken onderscheiden en ga je de stof beter begrijpen.Voor een totaal-overzicht hoef je helemaal niet te onderstrepen. Je hebt voldoende houvast aan de (eventueel door jezelf aangevulde) inhoudsopgave. Als je echt regelmatig bijhoudt waar de paragrafen en hoofdstukken over gaan en de titels in je hoofd hebt, is het onderstrepen van de titels overbodig. Zinnen waarin belangrijke hoofdzaken staan, hoef je niet helemaal te onderstrepen. Niet de hele zin is belangrijk. Een of twee steekwoorden zijn vaak voldoende. Het gaat er om dat bij het terugblikken het verhaal vanuit de onderstrepingen weer enigszins duidelijk wordt.
Maak aantekeningenHet maken van aantekeningen kan het bestuderen vergemakelijken. Het kan echter ook, indien slordig en niet consequent toegepast., leiden tot onnodige verwarring en onoverzichtelijkheid. Je kunt aantekeningen in het boek in of naast de tekst maken. Voorbeelden van zulke aantekeningen zijn
Het is niet altijd mogelijk om aantekeningen in het boek of in de kantlijn te maken. Met name als het boek niet van jou is. Of soms is er weinig ruimte naast de tekst zodat aante- keningen de tekst onoverzichtelijk maken. Je kunt dan aantekeningen naast je boek maken. Voorbeelden van zulke aantekeningen zijn
Tenslotte: geef bij het maken van aantekeningen naast je boek duidelijk aan bij welk gedeelte tekst ze horen (bijv. door paginanummers of hoofdstuk/paragraafnummers). Maak een uittrekselVeel studenten nemen zich voor een uittreksel te maken van een boek en beginnen enthousiast aan het maken ervan. Als ze het uittreksel af hebben, beginnen ze de stof te bestuderen. Alhoewel een uittreksel een goed hulpmiddel kan zijn bij het bestuderen van de stof kunnen er ook een aantal gevaren aan kleven. Zo kan het maken van een uittreksel een betrekkelijk passieve bezigheid zijn. Velen zullen de ervaring kennen dat je jezelf erop betrapt maar zo'n beetje aan het overschrijven te zijn i.p.v. je echt te verdiepen in de stof.Ook zal het nogal eens voorkomen dat Je ijverig begint maar nooit verder komt dan de helft van het boek. Soms wordt het uittreksel een doel op zich i.p.v. een hulpmiddel voor de bestudering. Je bent enkel bezig met het produceren van een mooi uittreksel.
Wat wordt verstaan onder een uittreksel?
Voor het maken van uittreksels volgen hier een aantal suggesties
Maak een samenvattingHet maken van een samenvatting vinden veel studenten moeilijk. Omdat je zeer beknopt moet zijn, komt het er op aan dat je hoofd van bijzaken onderscheidt. Deze selectie dwingt je ertoe 'boven de stof uit te stijgen', d.w.z. je laat waar nodig de opbouw van de schrijver los en brengt zelf structuur aan. Herhalingen en nadere toelichtingen laat je weg, evenals voorbeelden (je kunt wel naar voorbeelden verwijzen).
Wat wordt onder een samenvatting verstaan?
Bij het maken van een samenvatting kun je gebruik maken van je onderstrepingen, aantekeningen, uittreksels of schema's. De hoofdzaken die je bijvoorbeeld hebt onder- streept of in schema gebracht geef je in je samenvatting weer, waarbij je bovendien verbanden probeert te leggen tussen de verschillende onderdelen.
Waarom is het maken van een samenvatting nuttig?
Het maken van een samenvatting is ook een middel om te controleren of je de kennis wel onder woorden kunt brengen, m.a.w. of je de stof ook actief beheerst. Als je een samenvatting maakt ben je gedwongen na te denken over de verbanden in de stof, zodoende krijg je meer oog voor de grote lijn in de tekst.
In een later stadium kun je de samenvatting gebruiken
als leidraad bij het leren van details en feiten.
Samenvattingen kun je bovendien later in je studie nog
gebruiken als naslagwerk om de stof nog eens op te
halen.
Startpunt studievaardigheden |